Af Thomas bundgaard
Jeg har efterhånden arbejdet med mennesker og deres cykelposition i mere end 10 år. I starten handlede det om at få placeret folk så biomekanisk korrekt som muligt, og primært ud fra kendte bikefit koncepter og litteratur baseret på videnskabelige studier. Det gav noget “tyngde” eller genenmslagskraft om man vil, at kunne sige til rytteren at han/hun sidder i den rigtige biomekaniske position. Ærgerligt var det så, når det ikke løste rytterens problem(er): skader eller gener. Derfor følte jeg stor tilfredshed, da jeg begyndte at gradbøje de biomekaniske bikefitregler, og i højere grad kombinere fysioterapi og positionsoptimering, således at hullerne som findes i ethvert koncept blev fyldt ud. Jeg måtte bare indse, at det langt fra er alle som passer ned i disse “biomekaniske kasser”. Vores cykelhistorik, -erfaring, målsætning, gamle og nye skader, samt vores individuelle anatomi afgører i høj grad, hvordan du kan sidde på cyklen og hvad du i sidste ende finder komfortabelt, effektivt og rigtigt for dig. Ja, det handler i høj grad om komfort. Hvis ikke det føles godt, er det meget sjældent rigtigt. Selvfølgelig kan du holde til at sidde i en ukomfortabel og meget aerodynamisk enkeltstartsposition i kort tid, men så snart positionen skal fastholdes meget mere end 30-60 min, handler det i høj grad om at sidde komfortabelt.
MEN så burde man jo bare selv indstille cyklen og mærke efter hvad der føles rart??! Vi mennesker er vanedyr, og vi tilpasser os lynhurtigt. Også til noget som ikke er optimalt, men som føles komfortabelt, måske også fordi man ikke har prøvet noget bedre. Jeg husker for år siden, da vi købte ny seng. Jeg tænkte en seng er en seng, og den må ikke være for dyr🤷🏼. Men en seng kan tilpasses på mange parametre, hvor den vigtigste måske er korrekt hårdhed i relation til vægt. Hertil kommer topmadras, senges ventilation osv. osv. Da vi fandt den rigtige, var vi ikke i tvivl. Det var en ny verden, og noget vi lige skulle vende os til, men efter kort tid, indså vi at det var langt langt bedre end vi overhovedet havde forestillet os. Det betød langt bedre søvn, mere friskhed og tager vi den helt ud, bedre livskvalitet. På samme måde er det lidt med cykelposition. I hvert fald hvis du elsker at cykle. Jeg har mange igennem som ønsker at cykle mere, fordi de har lyst, men hvor skader og smerter afholder dem fra det. Ja, det betyder faktisk også noget for overskuddet, lysten og livskvaliteten.
Min motivation for at lave fysioterapeutisk bikefit ligger i høj grad i at høste den positive feedback fra klienter, som efter en session eller et forløb igen er smertefrie, mere komfortable og har fået lysten til at cykle tilbage. Selvfølgelig er det også mit arbejde og dermed også indtjening til at leve og betale mine regningerne, men hvis økonomi var motivationen, skulle jeg nok finde på noget andet🥴👊🏼 Bikefit handler ikke kun om cyklen.
Rigtig mange oplever gener og smerter under deres cykeltræning eller under cykelløb. Intuitivt tænker de fleste, at cyklen er indstillet forkert, eller skoene er ikke stive nok eller måske burde der købes lettere hjul 😎👌🏼 Løberen tænker ofte anderledes; jeg løber for hurtigt eller for langt. Ergo, min krop er ikke stærk nok til den belastning jeg udsætter den for.
Har de fat i noget?
Cykelindstilling, stive sko og lette hjul er med til at skabe køreoplevelsen og cykelindstillingen betyder naturligvis meget for hvordan dine muskler og led bruges under cykling. Du har tre kontaktpunkter med cyklen, så indstillingen er mere kompliceret end de rette løbesko. Men det kan ofte også bare være din egen skyld! Stramme muskler, f.eks. hoftebøjer og haser, som følge af din arbejdsstilling, kombineret med svag muskulatur omkring knæ (for- og bagside) og ryg er ofte centrale årsager til de smerter, som opstår forskellige steder i kroppen under cyklen. Eks: smerter i knæ, hofte/bækken, lænd, nakke , skulder og hænder. Derfor er undersøgelsen, og forståelsen for kroppen yderst vigtig at udføre og tænke med i det samlede billede for at kunne sætte rigtigt ind og løse rytterens udfordringer (og indstille cyklen optimalt). Men ja, nogle gange står cyklen helt perfekt, og du kan ende med at betale 2500,- for at få at vide du er for slap og gå ud af døren med et træningsprogram og en tid til en opfølgning.
Heldigvis løser træning, udstræk og bikefit ofte problemerne og jeg har aldrig fået en sur mine over ikke at have skruet nok på cyklen.
Det handler med andre ord, i første omgang om dig og din fysiske forudsætning for at kunne sidde på cyklen med den intensitet eller længde du ønsker. Min opgave er at analysere hvad der ligger til hindring for at det kan lykkes.